maanantai 7. lokakuuta 2013

Uuden hirvikiväärin ostaminen

Nyt olen siinä vaiheessa, että pitäisi uusi hirvikivääri ostaa. Tarkoituksena hommata kevyehkö ja paremmin koiran kanssa metsästykseen sopiva kivääri, jolla mieluusti voi ampua myös lintua ja parhaana päivänä karhua myös. Tämän takia kaliiperiksi valitsin 30-06:sen, en muista kumman lehden, M&K:n vai ERÄ:n valitsema paras yleiskaliiperi. Tämän lisäksi 30-06 on vielä inhimillinen rekyylinsä kannalta vaikka ase olisikin kevyempi verrattuna esimerkiksi 9,3*62. Patruunoiden hintakin 9,3:sessa nousee selkeästi verrattuna 30-06, jonka paukut ovat vain hieman kalliimpia kuin 308:n joka oli toinen todellinen vaihtoehto kaliiperikseni. Niin 308 kuin 30-06 ajaa varmasti asian samoissa tilanteissa, molemmilla voi lintuakin ampua kunhan latauksen pienentää sopivaksi. Suurin syy miksi 30-06 mieluummin kuin 308 on karhun metsästyksessä, esimerkiksi Oryxiä käyttäessä ero on 100 metrin jouleissa seuraava: 308 11,7gr Oryx 2989J kun taas 30-06 samainen on 3206J. Suuremmaksi eron tekee se, että 30-06 voi järjellisesti ampua isompaakin murkulaa kuten esim 13g Oryxiä = 3321J @ 100m. Ja kyllä, tiedän että kun vaatimus noilla yli 10grammaisilla on sen 2000 joulea niin kummassakin kaliiperissa ylittyy teho heittämällä. Samoin tiedän sen, että energiaa tärkeämpää on osumakohta, sillä onhan karhuja kaadettu pienoiskiväärilläkin, joka ei täytä lain vaatimuksia millään. Mutta kuitenkin, lähden itse mieluummin karhua metsästämään niin, että on se +10% enemmän tehoa kuin vähemmän, antaa se kuitenkin aina paremman tunteen aseen taakse.

Aseen pitäisi olla noin 1000 euron tietämillä ja tosiaankin olla sen verran kevyt, että koiran kanssa menee mukavasti kun joutuu/pääsee hieman enempi liikkumaan aseen kanssa kuin passissa. Ystäväni Tikka T3:n Lite SS on ollut hyvä ampua ja mukavan kevyt verrattuna vanhempiin Tikka/Sako malleihin. T3 on kehuttu ase, jonka tarkkuus riittäisi varmasti minulle, tämän lisäksi ase on kohtuullisen tyylikäs sekä sopivan hintainenkin. Muita vaihtoehtoja löytyy ainakin Browningilta A-bolt ja X-bolt jotka saisi about samaan hintaan kuin T3:n kun boltin ottaisi synteettisellä tukilla ja painokin olisi saman kuin Litessä, elikkäs 2,9kg. CZ:lta löytyy myös oma mallinsa samaan hintaluokkaan, eli kyseessä siis malli 550, joka olisi hieman Tikkaa ja Browningia painavampi. Sitten löytyy vielä Remingtonin 700, joka halvemman hintansa puolesta erottuu edukseen tässä kilpailussa. Halvemman hinnan kääntöpuolena luvuissa tulee hieman korkeampi paino. Edellistä asetta ostaessa kokeilin kaverin Remingtonin 700:sta ja jotenkin se tuntui hieman huteralta ja kolkolta, ei istunut omaan käteeni laisinkaan. Joten jäljelle jää Tikka, Browning ja CZ. Browningista ja CZ:sta ei itsellä ole kokemusta, sillä niitä en ole päässyt kokeilemaan. Tikkaa sen sijaan olen päässy ampumaan useammankin kerran ja olen aika ihastunut kyseiseen aseeseen, joten valintani lienee T3.

Seuraavaksi täytyy päättää mikä T3 pitäisi ostaa, vaihtoehtoina Lite SS, Varmint SS sekä Laminated SS. Hintaeroa ei ihan hirveästi aseiden välillä ole, mutta muutama satanen suuntaan tai toiseen kyllä. Lite sekä Varmint saattaisi olla hieman kestävämpiä malleja kun tukki on komposiittiä eikä täten veden armoilla ole niin paljon kuin puinen Laminated, tosin aika harvoin kuulee, että puinenkaan tukki oikeasti olisi säästä normaali käytöllä rikki mennyt. Varmint kuitenkin jo selkeästi painavampana mallina taitaa jäädä pois mittelöstä joten loppuratkaisu jäänee Liten ja Laminoidun välille, niillä ei juurikaan painoeroa ole. Laminoitu olisi omasta mielestäni oikeastaan tyylikkäin T3:n malleista, hintaakin sillä tosin on sen noin 300euroa enemmän kuin Litellä joten en oikein tiedä onko se ulkonäkö niin tärkeä asia minulle. Yritin googletella ja tutkia asiaa, että mistä saa Tikka T3:n halvimmalla, mutta asiasta on vaikea löytää tälle päivälle sopivia tietoja. Löytyy vuosia vanhoja infoja joissa Liteä on kiikarin kanssa pakettinakin myyty alle 700 euron, mutta nyt pitäisi selvittää tämän hetken hinnat. Seuraavana vuorossa on nettisivujen läpikäynti ja sopivimman hinnan etsiminen. Pakettitarjoukset eivät sinänsä kiinnosta sillä olen päättänyt, että en tällä kertaa hommaa kiikaria kivääriini vaan todennäköisesti punapiste-tähtäimen ja sellaista tarjousta en vielä ole ikinä nähnyt jossa myytäisiin kivääriä PP-tähtäimen kera. Jatkan tekstini kirjoittamista todennäköisesti ylihuomenna kun olen saanut vastauksia aseliikkeistä ja voin hieman muillekkin kertoa mistä löytyy mitäkin. Tehdään uuden hirvikiväärin ostaminen muille hieman helpommaksi.

Muokkaus aikaisempaan, CZ malli oli vahingossa 527, joka on pieni kaliiperinen ja oikea malli on 550.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti