sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Ukonsieni - Parhaan makuinen sieni!

Ukonsieni nupussa
Ukonsieni, tuo valtava ja herkullinen sieni, jota ei tarvitse löytää kuin yksi kappale ja sinulla on ainekset ruokaasi! Ei välttämättä se suuren yleisön ennestään niin hyvin tuntema sieni, mutta suosittelen tutustumaan. Lakki voi olla halkaisijaltaan jopa 30cm leveä, varren ollessa maksimissaan noin 40cm korkea. Eli jos satut kävelemään läheltä niin erittäin todennäköisesti myös sienen näet, ja tämän luettuasi toivottavasti myös mukaan korjaat. Mielestäni kyseessä on maistamistani sienistä parhaan makuinen, se voittaa kanttarellit, suppilovahverot, korvasienet, mustatorvisienet, haperot, rouskut ja jopa tatit.

Ukonsieni osittain auki
Itse en ikävä kyllä näihin olepäässyt tutustumaan missään muualla kuin Sipoossa vanhempieni pihassa, siellä niitä kasvaa joka vuosi säännöllisesti samoilla paikoilla, kuvien näyttämässä kuivahkon näköisessä kohtuullisen avoimessa maastossa.
Auennut ukonsieni
Isäni on näihin törmännyt myös läheisessä metsässä, mutta vain yhtenä vuonna joten sitä ei voine listata hyväksi apajaksi lähteä niitä etsimään. Ukonsienet ovat siitä mukavia, että todellakin vain yhden sienen löytäminen riittää siihen, että saat ruokaa laitettua sienistä. Tosin, ainakin tuossa paikassa josta itse nuo aina haen, niin sieniä kasvaa noin 30metrin säteellä aina useampia. Tänä vuonna kävi niin, että ensimmäinen sato tuli tuossa syyskuun alkupuolella ja silloin en kehdannut mennä itse niitä vielä poimimaan kun kuusi kappaletta nousi pinnalle ja jätinkin ne vanhempieni huoleksi. Nyt kuitenkin ilokseni pääsi käymään niin, että sieltä maasta nousi vielä toinen sato näin myöhemmin (eli siis lokakuun alkupuolella) ja sainkin nyt itselleni kolme sientä kun satuin käymään vanhemmillani ja löysin ko. sienet. Yhden jätin vielä kasvamaan, kun oli vasta aivan nupussa. Todellista tunnistus vaikeutta ei mielestäni sieneen liity, täytyy nyt kuitenkin varoittaa, että joidenkin mielestä sienen voi sekoittaa Akansieneen tai Ruskokärpässieneen. Joten jos ukonsientä lähdet hakemaan niin kertaathan nämä sienet vielä varmuuden vuoksi. Itse tapaan kuivattamaan lähes kaikki sienet joita kerään, eikä ukonsieni tee poikkeusta tässä. Ukonsienessä tulee jopa erittäin voimakkaan tuoksuinen kun sen on kuivannut ja mielestäni makukin voimistuu kuivatussa sienessä tuoreeseen verrattuna. Näistä sienistä en myöskään ole ikinä löytänyt matoisia yksilöitä, joten löydettyäsi sienet olet lähes varmasti myös löytänyt hyvä kuntoisia ja kotiin vietäviä yksilöitä (toisin kuin tateissa usein käy). Kuivuriin laittaessa teen jalasta usein kokopitkiä suikaleita ja lakin leikkaan joko "slaisseiksi" tai sitten vain noin 2cm leveiksi paloiksi. Loppuun vielä mittakaavaa hieman löytämistäni sienistä sekä kuivuriin meneviä paloja.

25 vuotiaan miehen käsi.
Ukonsieni menossa kuivuriin
                                                                          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti