torstai 15. elokuuta 2013

Pohjoisessa toista päivää

Ei näkynyt kyyhkyjä vaikka kiertelin vähän pidemmälläkin, iloinen asia oli se, että vaikka luultiin riistapellon menneen piloille liiallisten sateiden takia niin siellähän oli sittenkin kasvit kasvaneet ja sorkkien jälkiä pelto täynnä! Ei tosin näkynyt mitään muitakaan lintuja, paitsi lammella uiskenteli ja odotteli ensi viikon tiistaita neljä sorsaa, toivottavasti niillä on malttia ja jaksavat pyyntiin saakka pysytellä maisemissa..


Kiertelyn jälkeen suuntasin mökille syömään ja siitä eteenpäin lammelle kalaan ahvenen toivossa jälleen. Palasin eiliselle paikalle ja päätin lähteä kiertämään lampea kunnes alkaa syömään. Alku meni hieman hiljaisesti kunnes kokeilin lusikan vaihtoa jigiin ja silloin alkoi tapahtua, olin juuri nykäissyt jigiä ylöspäin pohjasta ja samalla kolahti, nopea vastaisku ja saalis alkoi valumaan erittäin hitaasti ja raskaasti minua kohti. Kelasin kokoajan siimat kireällä ajatellen, että nyt alkaa hauella olla kokoa jo ihan hyvin, mutta kumma kun ei nyi vastaan vaan tulee kuin tukki perässä johon vain ajattelin, että kyllä se sitten pinnan lähellä lähtee syöksyyn. Noh, viimein saaliini tuli lähelle rantaa ja enpä ole ikinä omituisempaa asiaa virvelillä saanut! Vantaankoskellakin kalastaneena ne perus polkupyörän vanteet yms on kyllä tullut nähtyä, mutta että hirvensarvet! Muutaman heiton joutui uhraamaan samalle kohdalle josko olisi vielä saanut parin sarvelle, mutta tyhjin tuloksin. Kun käänsin päätä oikealle niin lammen pinnassa lähestyi kovaa vauhtia rankkasateen raja ja se pääsikin päälle ennen kuin ehdin muuta tehdä kuin hupun päähän heittämään, onneksi sade laantui nopeasti paljon kesymmäksi kuin mitä se alkuun oli.





 Tämän jälkeen oli aika vaihtaa jigi pois koska hirvestys ei ala vielä vähään aikaan. Seuraavaksi siiman päähän pääsi ahvenen värinen pienehkö lippa, eikä tarvinut hirveän montaa heittoa heittää kun taas kolahti, tällä kertaa tosin vesi roiskuen eikä tarvinut enää miettiä mitä sieltä tällä kertaa tulee. Vähän alle kahden kilon hauki oli kohta haavin kautta rannalla, pari heittoa ottipaikan ympärille tyhjin tuloksin. Jonkun aikaa lisää edettyäni lammen reunaa samalla lipalla jatkaen tuntui hennompi tärppi minkä sain otettua hyvin vastaan ja kohta oli reilu pari sataa grammanen ahven ylhäällä, viimeinkin se mitä haettiin! Heti kun olin saanut kalan irti niin kiireellä uusi heitto samaan suuntaan, ei tärppiä. Seuraava heitto hieman sivummalle ja samantien kiinni. Samanlainen noin 200g ahven ylhäällä ja illalla voi jättää leikkeleet leivän päältä pois ja nauttia viimeinkin voissa paistettua ahven filettä! Seuraavat 10min menikin sitten pommittaessa samaa paikkaa ja sen ympäristöä, mutta enempää ei minulle suotu tällä kertaa. Matkalla mökille näin sitten vielä voitatteja ojanpenkalla ja korjasin ne talteen, neljä voitattia ja yksi tunnistamaton tatti, niistä saa jo kermaisen tattikastikkeen. Eli ensi viikon tiistaina syödäänkin sitten sorsaa tattikastikkeessa!





Sain kuulla, että lähi järvestä on aina silloin tällöin saatu harjusta, joten voi olla, että illalla täytyy käydä koittelemassa jos vaikka kävisi tuuri. Viimeisin harjus on tullut joskus useampi vuosi takaperin perhojen kanssa kikkaillessa joella, nyt olisi tarkoitus soutaa ja uistella mini-vaapuilla. Nyt kuitenkin välissä ahven fileet paistamaan ja näkkärin päälle laittamaan. Kalat on onneksi jo perattu niin ei tarvitse sateeseen mennä sitä tekemään. Itse tykkään ottaa fileistä nahat irti niin perkaaminen käy paljon nopeammin kun ei suomustaa tarvitse. Sää on ollut muutenkin tänään erittäin vaihteleva, välillä paistaa aurinko täydellä voimallaan ja seuraavaksi tuleekin jo kuin paloletkusta niskaan, sattumaa vai ei, kaikki kalat tuli sateen aikana.

Vielä on siis mentävää tuohon yli kilon ahveneen, mutta uskon vakaasti siihen vielä pystyväni tämän reissun aikana, vaikkakaan tähän mennessä tulleet 2 * 200gr ei nyt hirveästi vielä ketään vakuutakkaan..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti