maanantai 20. tammikuuta 2014

Loppiaisena jänistä pyytämässä Porvoon kupeessa.

Elikkäs oli sovittu näin loppiaisen kunniaksi jänis jahtiin lähtö, lähtö oli aamulla noin kello 8:00 täältä Espoosta kohti Porvoota jahtipaikalle. Nyt kun lumet eivät vieläkään ollut tullut maahan niin eipähän ainakaan koira riko tassujaan jäiseen pintaan, eikä myöskään uppoa liian syvään lumeen, mikä saattaa viedä koiran ajo-fiiliksen jos jalat uppoaa kokonaan lumeen ja lumen pinta raapii tissit verille. Eikä tämä silloin ihmisellekkään ole mikään mukava reissu kun ei koira nauti työstään.


Jahti tulisi tapahtumaan kuuden hengen passiporukalla ja yhdellä koiralla. Kun pääsimme paikan päälle niin siellä olikin jo muut paikalla hieman etuajassa, mikä oli sikäli mukavaa, että pystyimme laskemaan koiran samantien vapaaksi kunhan vain ensin oli panta kytketty päälle ja tarkistettu "kuuluvuus". Hetken tauon pitäneenä koira lähti erittäin innokkaasti hakemaan ja säntäsi samantien ensimmäiselle pellolle vieressä, jota alkoi haravoimaan ja pyörimään ympäriinsä. Hetken pyörittyään alkoi näyttää siltä, että jänis on mennyt pellolta kohti läheistä metsää, sillä koira hakeutui kokoajan lähemmäs metsän reunaa ja alkoi innostua entistä enemmän. Koira sukelsikin metsään sisään ja gps:stä katsottuna sukelsi vain syvemmälle metsään, siellä noin 20min työskenneltyään kajahti ensimmäinen haukahdus, josta sitten ajo alkoi. Olimme miehittäneet metsän ja pellon "pääty pisteet" sekä metsäautotien varren, josta usein jänikset pakenevat. Ajo pysyi kuitenkin metsän puolella tiuhaa sykeröä kännykän näytölle piirtäen ja ei auttanut kuin odotella jäniksen säntäävän toivottavasti ketjuamme kohti. Noin 30min ajon jälkeen ajo päätyi kallion jyrkänteelle ja tämän jälkeen koira hiljeni täysin, se yritti etsiä ympäristöstä kovasti jälkiä, mutta ilman tulosta, jänis oli ollut tällä kertaa ovelampi.

Seuraavaksi otimme koiran luokse ja lähetimme toiseen suuntaan, jälleen kerran pellolle kylläkin. Pellolta alkoi haju löytyä kohtuullisen nopeasti ja noin 15min työskentelyn jälkeen kajahti taas ajo käyntiin, itse olin tässä vaiheessa vielä aivan siirtymä vaiheessa kohti passipaikkaani, joka oli noin 1km päässä laitimmaisena ketjussa. Ei auttanut kuin lähteä rivakasti taittamaan matkaa kohti passipaikkaani, ettei jänis ehtisi juosta paikkani ohi, sillä ajo eteni täsmälleen siihen suuntaan missä minun piti. Ajo alkoi hiljentyä minun kävellessä kohti paikkaani ja hetken kuluttua ei kuulunut enää ääntäkään. Jatkoin kävelyä kohti määränpäätäni, mutta en niin kiireellä kuin aikaisemmin, kun pääsin metsän takaa lähemmäs paikkaani niin näin noin 400metrin päässä koiran juoksevan suoraan minua kohti kovaa metelöiden ja ajavan täysillä. Tajusin, että koira olikin vain tehnyt erittäin pitkän lenkin ja sen takia ajoa ei kuulunut kunnes nyt pääsin avarammalle kohdalle. Minulle alkoi tulla kiire kun passiini oli vielä noin 100metriä matkaa ja koira juoksi suoraan sitä kohti, nyt jouduin hidastamaan vauhtia ja tarkkailemaan missä jänis on. Vaikka minun ja koiran välissä oli lähes pelkkää tummaa käännettyä peltoa, en vain nähnyt jänistä missään, kunnes yhtäkkiä se ampaisi keskeltä peltoa taas liikkeelle hirveätä vauhtia juuri ennen kuin koira pääsi sen kohalle, nyt ne molemmat olivat tulossa melkein suoraan minun passiani kohti, joten päätin lähteä juoksemaan muutaman puskan suojassa kohti peltojen välistä ojan risteymää.

Kun pääsin noin 20metrin päähän ojasta niin pysähdyin, poistin varmistimen haulikosta ja nostin asetta kohdalleen ja jäin odottamaan jännittyneenä. Jänistä ei taaskaan näkynyt, mutta koirasta kuuli, että ne olivat edelleen tulossa minua kohti, hetkenä minä hyvänsä jänis loikkaisi esiin! Ja sieltähän se saapuikin, tosin ojan "väärällä" puolella, eli kauemmalla laidalla, johon se myöskin pysähtyi odottamaan taas koiraa. Jostain syystä vain hetken odoteltuaan jänis loikkasi ojan "oikealle" puolelle vain noin 20metrin päähän minusta, mutta ennen kuin ehdin ottaa kunnon tähtäystä siihen, niin se jo painoi itsensä aivan pieneksi maata vasten, jolloin koko eläimestä ei näkynyt minulle mitään, jäin siis yhä odottamaan. Samalla selvisi, ettei jänis ollutkaan jänis vaan rusakko, ja vieläpä hyvän kokoinen sellainen! Koira jatkoi lähestymistään ja kuullosti kuin se olisi aivan vieressä jo ja viimein rusakko nosti päänsä ja lähti hyppäämään poikittain minusta katsottuna, jolloin sain hyvän paikan ja ammuin, ensimmäisellä ei tapahtunut mitään, joten nopeasti tyhjensin toisenkin piipun jolloin tuli hyvä osuma ja jänis pysähtyi siihen pellolle. Vain hetken perässä tuli koira ja alkoi tuttuun tapaansa sukimaan ja pesemään kaveriaan. Ko. ajokoira ei tunnu ikinä haluavan mitään pahaa saaliille, eikä ala repimään karvaa vaan ennemminkin alkaa juuri pesemään toista. Hetken annoin koiran rusakkoa sukia vuolaasti samalla kehuen sitä, jonka jälkeen nappasin elukan käteeni ja lähdin kävelemään kohti nuotiopaikkaa. Siellä sitten katseltiin elukkaa ja ryhdyin suolestamaan ja nylkemään sitä, sillä välin kun loppu porukka alkoi katsella, että minne koira seuraavaksi vietäisiin. Koira sai luonnollisesti herkkupaloja kuten sydämen, maksan ja keuhkot.

Muut lähtivätkin siitä uudestaan päästämään koiraa ja minä jäin hoitamaan saalistani. Kun olin saanut homman hoidettua ja rusakon muovipussiin niin lähdin muiden perään, jotka olivat menneet tällä kertaa metsään sisään ja passittaneet metsän laidan oletetuilta reiteiltä. Tämä metsä oli sama kuin missä koira oli aikaisemmin hukannut ensimmäisen ajonsa ja se olikin huono idea, sillä koira hakeutui vain kokoajan etsimään sitä ensimmäistä ajokaveria, jota ei kuitenkaan onnistunut vieläkään löytämään. Noin tunnin kuluttua päätimme tältä päivältä viheltää pelin poikki ja paistaa makkarat, jonka jälkeen suunnattiin kohti kotia.

Tällä kertaa tuli iso saalis.


Kotona sitten vielä paloittelin rusakon hieman pienempiin paloihin ja otin siitä erikseen, neljä koipea, ulko- & sisäfileet sekä itse torson, josta on siis kaula leikattu edellämainittujen lisäksi pois. Palaan lähipäivinä asiaan Rusakkopadan merkeissä, johon kuluu nuo koivet sekä torso.

Kuvassa fileet (hieman yli 500gr), torso (n. 1,5kg) ja koivet n. (1,2kg)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti