perjantai 27. kesäkuuta 2014

Siikaa uistelemalla juhannuksena

Eli kuten edellisessä tekstissä mainitsinkin, niin juhannuksena verkkojen lisäksi ehdin myös hieman uistelemaan. Kun verkoilla oltiin saatu sen verran hyvä saalis syvänteen myötäisesti, niin ajattelin koittaa uistelua samalta alueelta, siellähän sitä kalaa jo todistetusti oli. Elikkäs laitoin siiman perään pienen (3cm) vaapun harmaan värisenä ja lähdin uistelemaan syvänteen reunoja ja päällystä edestakas hitaasti soutaen. Soutamalla pärjää todella hyvin kun ei tuule liikaa ja samalla vauhti pysyy helposti tarpeeksi hiljaisena eikä moottori pärise kokoajan kaloja pelotellen.

Lähdin uistelemaan noin kello 16oo ja sää oli pilvinen ja pientä tihkua tuli välillä, mutta ei todellakaan mitään joka olisi edes kastellut. Hetken aikaa kun olin vedellyt niin tuntui jo ensimmäinen tärppi ja kelailin kalan sisään. Ehdin jo toivoa siikaa kunnes veneen vierellä näkyiä ahven, ei huono tosin sekään! Päätin kääntyä hiljakseen ympäri ja palata äsköiseen kohtaan, sillä ahvenet menevät usein parvissa ja silloinhan niitä kannattaa tavoitella siitä mistä ensimmäisenkin on saanut. Noh, en pitkälle päässyt taaskaan kun seuraavan kerran tuntui taas eloa siiman päässä, kyseessä taas ahven! Tätä samaa toistellen tuli vielä kaksi ahventa lisää noin 40min sisään kaikki neljä. Ahvenet eivät olleet yhtä isoja kuin verkosta saadut, mutta silti tarpeeksi isoja syömiseen, joten kaikki nousivat ylös veneeseen asti. Sitten siinä noin 30min tyhjää vedeltyäni ja ilmeisesti parven säikytettyäni päätin lähteä etenemään alkuperäisen suunitelman mukaan ja jatkoin syvänteen reunojen uistelua. Hetken aloin jo miettimään josko pitäisi kääntyä takaisin ja mennä fileeraamaan ahvenet kunnes tuntui isompi napautus siiman päässä. Ensimmäinen ajatus oli, että nyt on hauki siiman päässä tai sitten tosi iso ahven. Mutta onnekseni ei kumpaakaan sieltä noussut, vaan erittäin hyvän kokoinen siika! Pieni paniikki tuli jo kun veneen vierelle sain ja näytti olevan huonosti kiinni, mutta sain onnekseni haavittua sen talteen. Nyt oli suupielet suuressa hymyssä, oma ennätys siika oli noussut veneeseen ja antanut vielä hyvän haasteen siiman päässä! Jatkoin vielä hieman aikaa uistelua ja sieltä nousi vielä yksi siika ja yksi ahven, jonka jälkeen kello olikin jo noin 20oo ja päätin jättää uistelun sikseen ja mennä esittelemään mökille muille saalistani ja jatkokäsittelemään kalat. Olihan nyt koossa jo viisi ahventa ja kaksi siikaa, tämä saisi riittää!


1,4kg siika 3cm vaapulla.
Tässä vaiheessahan oli pakko päästä punnitsemaan tuo jättiläinen ja sehän osoittautui 1,4kg siiaksi, selkeästi oma ennätykseni siis! Fiilis oli loistava! Vatsastahan löytyi sitten vielä iso läjä mätiä joka päätyi suolattuna pakastimeen, jotta pöpöt kuolevat ja pääsee nauttimaan siitä sitten smetanan kera!

Kaikki muut paitsi suurin siika päätyivät fileiksi ja välipalaksi mökkiläisille, mutta suurimmasta otin sisukset ja pään irti ja laitoin halsteriin maustettuna ja savun päälle. (Päätä en normaalisti irroita savustaessa, mutta kun tällä kertaa kala ei oikein olisi mahtunu halsteriin muuten). Mökillä kun ei savustuspönttöä löytynyt, niin nuotionkin päällä savustus onnistuu loistavasti. Kun ensin tekee hyvän hiilloksen ja sen jälkeen siihen alkaa mättämään leppää ja katajaa hieman kasteltuna niin se savuaa nätisti ja lämpöäkin piisaa kunhan tarpeeksi pitkään jaksaa savustella. Helpotti kovasti kun hiilloksen molemmille puolille laitto isommat pöllit minkä päälle halsterin pystyi laskemaan ja se hoiti itse itsensä.
Siika savustumassa halsterissa, namm!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti